Bloemen, zijn ze vanzelfsprekend?

Mensen vinden bloemen vaak vanzelfsprekend. Men krijgt een bloemetje als teken van dank voor het organiseren van iets, voor het steunen van iemand in moeilijke tijden enz. Bloemen aan huis bezorgen, velen houden ervan en ik vind het ook wel een prachtig geschenk. Maar heeft iemand er eigenlijk ooit al bij stilgestaan hoe die mooie bloemetjes worden gemaakt? Een bloem kan nu eenmaal niet zomaar een ei leggen waaruit dan een ander mooi bloemetje komt.



Laat ik nu het voorbeeld van Orchideeën nemen. De meesten weten wel dat bloemen worden gekweekt in serres, maar zoals ik al zei, leggen die bloemen geen eieren. De volgende generatie moet ook gekweekt worden en dat gebeurt in een labo. In dat labo vind je mensen die in steriele ruimtes met mes en pincet werken zodat de plantjes niet besmet worden met voor hun schadelijke bacteriën die de mens kan overdragen. Het is heel precies werk en eigenlijk zie je helemaal niet dat de plantjes bloemen zijn.

Met mes en pincet worden kleine nieuwe plantjes, die aan de grotere planten groeien, precies afgesneden en worden dan in een speciaal mengsel geplaatst. Door dat mengsel zullen de kleine plantjes groeien totdat ook zij weer kleine plantjes aan hun stam krijgen. De grotere plantjes zullen in een ander mengsel geplaatst worden en kunnen dan, na enkele maanden groeien, overgeplaatst worden in serres om daar volledig uit te bloeien tot de mooie Orchideeën die je in verschillende bloemenzaken vindt.

Zo zie je maar dat er bij bloemen kweken veel meer komt kijken dan enkel het ruwe/vuile werk in de serres. Het is een opeenvolging van verschillende processen waarbij je, indien je tenminste toegang hebt tot zo'n plantenbedrijf, de plantjes mooi kan zien uitgroeien tot volwaardige bloemen.

0 reacties: